Quinoa podobna do kaszy jednak kaszą nie jest, możemy zaliczyć ją do roślin zawierających w swoich ziarnach dużą ilość skrobi podobnie jak gryka lub amarantus. Od wieków uprawiana w Ameryce Południowej cieszyła się ogromną sławą zwłaszcza w państwie Inków, gdzie była pożywieniem wojowników. Dziś swoją popularność zyskała zwłaszcza ze względu na cudowne właściwości odżywcze jak i możliwość spożywania jej przez osoby chore na celiakię i inne nietolerancje pokarmowe.
Komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne i endogenne, niezbędne w diecie człowieka. Posiada dużą zawartość lizyny, czyli aminokwasu mającemu wpływ na wzrost i odnowę tkanek a także działanie antynowotworowe. Lizyna zazwyczaj występuje w produktach zwierzęcych, dlatego quinoa jest zalecana wegetarianom i weganom.Znajdziemy w niej spore ilości składników mineralnych (wapń- więcej nawet niż w mleku, fosfor, żelazo) oraz witamin (B1,B2,B3,B6,kwas foliowy,A,E) a także kwasy tłuszczowe omega-3.Zawiera metioninę aminokwas, który poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny oraz błonnik pokarmowy, dlatego jest zalecana osobom odchudzającym się.Ziarna quinoa zapobiegają miażdżycy i innym chorobom układu krążenia, dzięki zawartości dużej ilości kwasów tłuszczowych zwłaszcza linolenowego, oleinowego i linolowego. Są trzy rodzaje komosy ryżowej biała, czerwona i czarna. Ta pierwsza to smakowity dodatek do zup, dwie ostatnie świetnie sprawdzą się w przypadku drugiego dania. Ze względu na obecności gorzkich saponin w składzie zaleca się płukanie ziaren przed gotowaniem.