Kozi ser ostatnio jest coraz bardziej popularny, nic dziwnego bo jest zdrowszy od tego z mleka krowiego. Ma on charakterystyczny smak i zapach, jest idealnym dodatkiem do diet odchudzających oraz osób będących na diecie wegetariańskiej.
Zdrowotność sera koziego
Kozy są bardzo zdrowymi zwierzętami, mają zdolności pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, lepiej bronią się także przed chorobami. Zawartość odżywcza sera koziego różni się od metody jego przetwarzania. Wszystkie rodzaje zawierają łatwo przyswajalne białko, , które posiada więcej aminokwasów egzogennych niż białko z serów pozyskiwanych z mleka krowiego. Dodatkowo ser kozi zawiera cenne probiotyki, które zapewniają nam prawidłową pracę jelit. Zawiera także mniej laktozy i kazeiny alfa s1 dlatego jest w małych ilościach polecany również alergikom. Zawiera więcej tłuszczów niż ser krowi, ale są to dobre tłuszcze w tym również kwasy Omega 6. Jego indeks glikemiczny jest niski, dlatego nie powoduje wyrzutów insuliny do krwi.
Jak wybrać dobry ser kozi?
Przede wszystkim wybierajmy sery, które pochodzą od regionalnych sprzedawców. Te ze sklepowych półek często zawierają rozmaite substancje zagęszczające oraz emulgatory i dodatki chemiczne. Kupując ser na wagę masz możliwość poproszenia sprzedawcy o etykietę produktu.