Jak uprawiać trawę pszeniczną w domowych warunkach?
- Namocz nasiona pszenicy w letniej, przegotowanej wodzie na okres 10-12 h najlepiej w naczyniu z którego łatwo później wylejesz wodę.
- Zalej nasionka nową wodą i czekamy 2-3 dni, aż zaczną kiełkować.
- Do dużej, najlepiej prostokątnej lub kwadratowej niskiej doniczki wsyp ziemię i zraszaj ją wodą, aby była wilgotna.
- Wysyp kiełkujące nasionka na ziemię, ponownie zraszamy wodą.
- Przykryj nasze nasionka wilgotnym ręcznikiem lub ściereczką.
- 1-2 razy dziennie zraszaj nasionka pszenicy.
- Kiedy osiągną wysokość ok.2 cm ściągnij ściereczkę i wyłóż nasionka na słoneczne miejsce.
- Kiedy trawa osiągnie ok. 12-15 cm nadaje się już do ścięcia i zrobienia soku.
Sok pij na początku w ilości 30 ml dziennie, aby organizm się przyzwyczaił. Następnie możesz zwiększać powoli dawkę, aż dojdziesz do 60 ml. Najlepiej wypijaj go na czczo, rano. Smak trawy jest dosyć intensywny, dlatego możesz dodać do niego świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, który złagodzi jej smak.