Enzymy, tak ważne dla naszego organizmu, biorą udział w tysiącach reakcji chemicznych zachodzących w naszym ciele, niestety w obecnej przetworzonej żywności występują w znikomej ilości. Trawa pszeniczna zawiera ich aż 80 ! Na szczególna uwagę zasługują te wrażliwe na temperaturę, które w trakcie przyrządzania świeżego soku nie giną! Takim enzymem jest dysmutaza nadtlenkowa, która jest aktywnym antyoksydantem, hamuje procesy starzenia w naszym organizmie oraz pozwala zachować młodość i witalność na długie lata, dodatkowo dba o nasz układ krwionośny!
Witaminy i minerały, które znajdziemy w sporej ilości w trawie pszenicznej to wapń, magnez, mangan, cynk, selen, fosfor, potas, miedź, jod, żelazo, chrom, kobalt oraz kompleks witamin A,E,C, wszystkie z grupy B oprócz B12 oraz cenną , rzadko występującą witaminę K.