Czas czytania: 2 minuty

Kremowa zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 średnia dynia
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki ostrej papryki lub chili
  • Sól
  • Pieprz

zupa z dyni

Sposób przyrządzenia:

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę następnie podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego. Pozostałe warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę, następnie wrzucamy na gotującą się wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, imbir oraz ostrą paprykę.. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Kiedy warzywa będą już miękkie odstawiamy garnek aby nasza zupa trochę przestygła. Następnie miksujemy ją blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy gorącą z dodatkiem  natki pietruszki i pestkami dyni.

Smacznego!