Czas czytania: < 1 minute

Jesień to czas, gdy chętniej sięgamy po sycące, rozgrzewające potrawy. Warto pamiętać, że oprócz smaku i przyjemności jedzenia liczy się także odpowiednia podaż białka. To ono wspiera budowę mięśni, dba o metabolizm i daje długotrwałe uczucie sytości. Jak zatem wpleść białko w jesienne menu, by było zdrowo, odżywczo i… pysznie?

Zupy krem z dodatkiem białka

Jesienne klasyki jak krem z dyni czy zupy warzywne można wzbogacić o białko. Jak?

  • dodaj jogurt grecki, skyr albo twaróg do zblendowanej zupy,

  • posyp zupę prażoną ciecierzycą albo pestkami dyni,

  • zamiast grzanek sięgnij po ser halloumi podsmażony na patelni.

Mięsne i roślinne comfort food

Jesienne obiady mogą być sycące i bogate w proteiny:

  • gulasz z indykiem i warzywami korzeniowymi,

  • danie jednogarnkowe z soczewicą, czerwoną fasolą i papryką,

  • zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem mozzarella light.

Fit przekąski i desery

Jesienią ochota na słodkie rośnie – można to wykorzystać:

  • placuszki z mąki owsianej i odżywką białkową, podane z duszonymi jabłkami i cynamonem,

  • sernik z ricotty na spodzie z płatków owsianych,

  • proteinowa owsianka z masłem orzechowym i gruszką.

Napoje z proteinowym twistem

Pumpkin spice latte może być nie tylko smaczne, ale i odżywcze: wystarczy dodać odżywkę białkową waniliową do mleka roślinnego. Świetnie sprawdzi się też gorąca czekolada z kolagenem czy matcha z mlekiem i białkiem w proszku.

Jesień to idealny moment, by sięgać po posiłki rozgrzewające i sycące. Wystarczy odrobina kreatywności, by wzbogacić je w białko – dzięki temu będziemy mieć więcej energii, piękniejszą skórę i mocniejsze mięśnie.