Maślan sodu, zwany inaczej octanem sodu, jest nieorganicznym związkiem chemicznym występującym naturalnie w jelitach (fermentacja błonnika). Właściwości maślanu sodu są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Jest on stosowany jako środek konserwujący do produkcji żywności, takiej jak kiszonki, marynaty, a także serów. Maślan sodu jest również składnikiem octu, który jest używany do przechowywania i konserwacji warzyw i owoców.
W medycynie maślan sodu jest wykorzystywany do leczenia niektórych schorzeń, takich jak kwasica metaboliczna, zatrucia metanolem oraz hiperkalcemia. Jest również stosowany jako składnik różnych leków, które regulują pH organizmu i wpływają na pracę układu pokarmowego.
Maślan sodu – wpływ na jelita
Działa stymulująco na fizjologiczną florę jelitową oraz błonę śluzową przewodu pokarmowego. Pobudza produkcje śluzu który stanowi mechaniczną barierę ochronną dla nabłonka jelitowego. Maślan sodu wykazuje także właściwości przeciwzapalne, co może być korzystne dla osób cierpiących na schorzenia jelitowe, takie jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Ma wpływ również na ograniczenie stresu oksydacyjnego, może wspomagać także proces trawienia laktozy, co może mieć pozytywny wpływ na osoby z jej nietolerancją. Poleca się jego stosowanie przy zapaleniu jelit, przy SIBO oraz zaburzenia flory jelitowej np. po przyjmowaniu antybiotyków. Działa łagodząco na biegunki oraz zaparcia.
Warto zaznaczyć, że sól kwasu masłowego znajduje się naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak masło, jogurt czy kefir. Można ją również nabyć w postaci suplementów diety. Podawany doustnie trafia do jelit i działa regenerująco. Polecany także dla dzieci po 7 roku życia.