Czas czytania: 2 minuty

Świeże, naturalne pieczywo z własnego piekarnika zawsze smakuje świetnie. Pieczenie w domu chleba kojarzy ci się z czasochłonnym i męczącym zajęciem? Nic bardziej mylnego, dostosowane do tego specjalne maszyny i piekarniki pozwalają poczuć zapach gorącego chleba w trakcie codziennych obowiązków. Wypróbuj naszych przepisów a już nigdy nie sięgniesz po sklepowe chleby i bułeczki pełne polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów.

1.Chleb orkiszowy

Chleb ten jest skarbnicą witamin i minerałów, zachwyca swym zapachem i smakiem. Zawiera również „dobre” węglowodany oraz błonnik. Orkisz to nic innego jak jedna z odmian pszenicy, zawiera cynk, miedź i selen, dominuje w nim także cenny kwas linolenowy.

Składniki:

500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
400 ml wody
10 g ziaren dyni i słonecznika
1,5 łyżeczki soli i cukru
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżka oleju rzepakowego

Wsyp do miski mąkę, cukier, sól oraz ziarna słonecznika i dyni. Przegotuj 300 ml wody i wyrób w niej drożdże następnie wlej do miski. Wyrób dokładnie ciasto musi być klejące oraz zwarte, następnie przełóż je do naczynia i przykryj dokładnie folią, Zostaw do wyrośnięcia (ok.30-60 min). Po upływie tego czasu wyciągnij je na oprószony mąką blat i uformuj kulę. Nagrzej piec do 250 stopni po czym włóż ciasto na 30 minut, wyciągnij gdy ładnie się zarumieni.

Different types of bread. Food background.

2. Chleb pszenno żytni

300 g mąki pszennej
300 g mąki żytniej
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru i soli
1 szklanka przegotowanej wody
2 łyżki oleju

Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru i soli, dokładnie wymieszaj składniki i dolej 2 łyżki wody. Odczyn odstaw na jakiś czas w ciepłe miejsce.

Wsyp do miski dwa rodzaje mąki i dodaj gotowy odczyn, całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przykryj na ok. 30 minut szczelnie folią, po czym włóż do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na ok. 40 minut.

Prawda, że proste? Zafunduj sobie i swoim bliskim zdrowy i naturalny chleb.