Czas czytania: 2 minuty

pelnoziarniste

4.Usuwa metale ciężkie z naszego organizmu

Przy wchłanianiu wody błonnik wraz z nią usuwa toksyny i metale ciężkie  z naszego organizmu takie jak rtęć, azotyny, ołów, kadm. Pomaga oczyścić nasz organizm przez co poprawia nasze samopoczucie, wygląd naszej skóry, włosów i paznokci oraz wpływa na lepsze przyswajanie składników odżywczych z pożywienia.

5.Pomaga w odchudzaniu

Zwiększa uczycie sytości, spowalnia wchłanianie cukrów z pożywienia oraz ogranicza przyswajanie tłuszczy. Błonnik nie ma kalorii, dlatego spożywane produkty węglowodanowe z dużą zawartością tego składnika posiadają mniejszą dawkę energii przy stosunkowo dużej objętości pożywienia.

Warto wiedzieć!

Zalecana ilość błonnik w diecie przez WHO to 25-40 g.

Błonnik wprowadzaj do swojej diety stopniowo, zacznij od zmiany pieczywa na razowe, wprowadź kasze i pełnoziarnisty makaron do swojej diety. Spożywaj 6 porcji warzyw dziennie, 2 porcje owoców.

Pij wystarczające ilości wody! W ciągu dnia powinno to być 2 litry płynów ( w tym 1,5 samej wody)

Pamiętaj o umiarze, zbyt duże ilości spożywanego błonnika (powyżej 50g/dzień) może spowodować zmniejszenie wchłaniania witamin i składników mineralnych z pożywienia.

Jeśli zastanawiasz się nad suplementacją błonnika lepiej zainwestuj w naturalne produkty. Zamiast tabletek czy przetworzonych proszków wybierz np. błonnik witalny/ naturalny, nasiona chia. Przy dostatecznym spożywaniu owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów suplementacja nie jest konieczna.