Dopadła cię jesienno-zimowa chandra? Czujesz się zmęczona i brak ci siły do działania? Zajrzyj do kuchni i sięgnij po produkty, które wzbogacą Twoją dietę w serotoninę, dzięki niej odzyskach energię i dobry nastrój.
MAKARON
Jest świetnym źródłem węglowodanów złożonych i zawiera tryptofan,dzięki któremu wytwarza się serotonina co za tym idzie dobry humor powraca. Makaron zawiera także cynk oraz magnez, który zmniejsza hormony stresu.
Przepis:
Nadziewane rurki
Wymieszaj pół kostki twarogu z papryką i pomidorem, całość dopraw przyprawami. Powstałą masą napełnij grube rurki makaronowe ugotowane al’dente.
BANAN
Posiada dużą zawartość aminokwasów na wskutek których powstaje serotonina. Nie bez przyczyny jest on nazywany „polepszaczem humoru”. Zawarte w bananach witaminy i składniki mineralne także wpływają na dobre samopoczucie.
Przepis
Do pół kostki twarogu dodaj łyżeczkę miodu łyżkę mleka i rozgniecionego banana, całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
JAJKA
Zawierają dużą ilość cynku, pierwiastek ten jest niezbędny do przemiany tryptofanu w serotoninę. Jajka to także pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy.
Przepis
Ugoruj na twardo jajka usuń z nich żółtko i zmieszaj je z 3 łyżkami tuńczyka i posiekaną pietruszką. Masą napełnij pozostałe białko.
POMARAŃCZE
To bogate źródło kwasu foliowego, który odpowiada za nasz nastrój. Pomarańcze zawierają także sporą dawkę witaminy C, która świetnie radzi sobie z kortyzolem – hormonem stresu.
Przepis
Zrób sobie witaminowego szejka, obierz dużą pomarańczę, banana i kiwi, całość zmiksuj i dodaj łyżkę siemienia lnianego.