Choć może powodować wzdęcia jest jednym z najbardziej wartościowym pokarmem jaki wydaje ziemia. Fasola jest bardzo zdrowa ale także ciężkostrawna dlatego powinniśmy wiedzieć jak odpowiednio ją przyrządzać.
Przed gotowaniem, namocz fasolę przez 12 godzin. Wylej wodę (mogą znajdować się w niej szkodliwe dla stawów puryny) i nalej świeżej. Fasolę gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Dodaj do gotującej się fasoli dodaj nasion kopru i kminku dzięki temu unikniesz produkcji nadmiernych gazów. Sól dodaj do wody na samym końcu.
Jaką fasolę wybrać?
Fasolka szparagowa sprawdzi się idealnie dla cukrzyków. Zawiera ona aglutyninę związek, który chroni przed rozwojem bakterii. Strąki fasolki szparagowej mają działanie przeciwcukrzycowe, pomagają regulować poziom insuliny we krwi. Dodatkowo fasolka szparagowa odgrywa ogromną rolę w budowaniu odporności.
Fasola mung oczyszcza układ sercowo- naczyniowy. Usuwa toksyny z organizmu i korzystnie wpływa na wątrobę oraz woreczek żółciowy. Fasola mung działa także przeciwrakowo, jest bogatym źródłem błonnika. Łatwo wyhodować jej kiełki, które oprócz walorów smakowych kryją w sobie ogromne walory odżywcze.
Czerwona fasola ma więcej białka niż mięso, polecana jest wegetarianom. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz potas, wapń i fosfor. Zawiera również sporą dawkę żelaza, jako dodatek do ryżu świetnie sprawdzi się u anemików.