Dieta przed ciążą jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu oraz dla dobrego samopoczucia mamy warto więc ją dobrze skomponować. Ważnym elementem jest to aby urozmaicić swój jadłospis. Głównymi zasadami jadłospisu są bogate wartościowe składniki które nie obciążają układu trawiennego. Odłóżmy na bok stereotyp , że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje wystarczy dostarczać organizmowi o 300 kcal więcej. Najważniejsze w diecie jest białko, żelazo, wapń, witaminy które ułatwią ich przyswajanie (A, witaminy z grupy B ,C, D i E) oraz kwas foliowy który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz zapobiega anemii. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Yale w USA spożywanie czekolady podczas ciąży ma korzystny wpływ na płód. Przyszłe mamy powinny unikać mocnej kawy, herbaty i alkoholu zamiast nich pij świeże soki oraz wodę.
Porady dla przyszłej mamy
Czas czytania: 2 minuty