Składniki:
- 500 g makaronu spagetti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 0,5 kg grzybów
- 200 ml śmietany
- lampka białego wina
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- suszona bazylia
- liście świeżej bazylii
Ugotować makaron al dente, pokroić cebulę i czosnek przysmażyć na maśle.Dodać pokrojone grzyby, wino oraz szczyptę soli. Kiedy woda odparuje wlać śmietanę mieszać aż sos zgęstnieje, następnie doprawić pieprzem, bazylią i ostrą papryką. Zamieszać makaron z sosem, podawać udekorowany bazylią.
Smacznego!
Pamiętajmy jednak, że ze względu na ciężkostrawność grzybów nie powinny być one spożywane przez dzieci, seniorów oraz osób cierpiących na schodzenia układu pokarmowego lub nerek.