Sezon na grzyby rozpoczęty, każdy grzybiarz ma swoje sprawdzone miejsca, gdzie odnajduje swoje małe zdobycze. Wspaniały aromat suszonych grzybów rozchodzących się po kuchni, tradycyjny smak w potrawach to nie jedyne walory grzybów, są one bowiem bardzo zdrowe! Zawierają witaminy A,D,C,PP oraz z grupy B a także składniki mineralne takie jak żelazo, fosfor, wapń, sód i potas. Dzięki dużej zawartości wody oraz błonnika są zalecane osobom odchudzającym się.Niektóre gatunki zawierają betaglukan – bioaktywną substancję, która działa antynowotworowo. Przedstawiamy łatwe przepisy na wykorzystanie tych leśnych darów w kuchni!
Zupa grzybowa
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 szklanki grzybów suszonych
- 200 g pieczarek
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
- 2 łyżki masła
- cebula
Grzyby namaczamy w letniej wodzie, następnie gotujemy do miękkości.Wyjmujemy i drobno kroimy.Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z cebulką na łyżce masła.Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę kroimy drobno w kostkę.Wszystko wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.Gotujemy aż warzywa i grzyby będą miękkie. Następnie przygotowujemy zasmażkę z mąki i reszty masła, dodajemy do zupy. Zaprawiamy zupę śmietaną lub jogurtem naturalnym. Doprawiamy naszą zupę solą i pieprzem.Dekorujemy plasterkiem pieczarki.
Smacznego!