Czas czytania: 2 minuty

orzechy

Mleko orzechowe

  • 1 szkl. orzechów nerkowca, arachidowych lub włoskich
  • 3 szkl. wody
  • 2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy

Orzechy zalej na noc wodą. Następnego dnia zbleduj wszystko na gładką masę i przecedź przez gazę. Dodaj ksylitol.

Mleko kokosowe

  • 1 szkl. wiórek kokosowych niesiarkowanych
  • 4 szkl. wody
  • 2 łyżki ksylitolu

Wiórka kokosowe namocz w wodzie przez ok.3-4 godziny a następnie zbleduj wszystko na gładką masę. Przecedź przez gazę , dodaj ksylitol.

Mleko migdałowe

  • 1 szkl. migdałów bez skórki lub płatków migdałowych
  • 4 szkl. wody
  • 2 łyżki syropu z agawy

Migdały zalej na noc wodą, następnego dnia zblenduj wszystko na gładką masę. Przecedź przez gazę, dodaj syrop z agawy.