Mleko orzechowe
- 1 szkl. orzechów nerkowca, arachidowych lub włoskich
- 3 szkl. wody
- 2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
Orzechy zalej na noc wodą. Następnego dnia zbleduj wszystko na gładką masę i przecedź przez gazę. Dodaj ksylitol.
Mleko kokosowe
- 1 szkl. wiórek kokosowych niesiarkowanych
- 4 szkl. wody
- 2 łyżki ksylitolu
Wiórka kokosowe namocz w wodzie przez ok.3-4 godziny a następnie zbleduj wszystko na gładką masę. Przecedź przez gazę , dodaj ksylitol.
Mleko migdałowe
- 1 szkl. migdałów bez skórki lub płatków migdałowych
- 4 szkl. wody
- 2 łyżki syropu z agawy
Migdały zalej na noc wodą, następnego dnia zblenduj wszystko na gładką masę. Przecedź przez gazę, dodaj syrop z agawy.