Do Polski dotarła w XIX w. posiada cenne indole – substancje chemiczne, które przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. Kalarepa dostarcza wiele witamin i soli mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza i fosforu). Już 1 średnia główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Indole wykazują także działanie grzybo- i bakteriobójcze. Mogą zwalczyć m.in. bakterię H. pylori, która w większości przypadków odpowiada za rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Dobra dla cukrzyków!
Kalarepka bardzo wolno podnosi cukier we krwi i jest nisko kaloryczna, 100 g dostarcza tylko 27 kcal. Warto zastąpić nią słone i niezdrowe przekąski.
Osoby z kamicą nerkową powinny unikać kalarepy gdyż zawiera sporą ilość szczawianów, które podrażniają błonę śluzową żołądka.
Sok na krwotoki z nosa
Sok z kalarepy hamuje krwawienie. Wrzuć do sokowirówki 2 kalarepki oraz rzodkiew białą. Do gotowej mieszanki dodaj kieliszek wódki bądź wina. Wypij. Tak przygotowany sok pomaga także na procesy zapalne w jamie ustnej.
Na podwyższony cholesterol
Kalarepka posiada także substancje balastowe, które przyspieszają wydalanie cholesterolu. Wysoki poziom potasu przeciwdziała nadmiernemu zakwaszeniu organizmu oraz pomaga kontrolować tętno i zmniejszyć ryzyko chorób serca.