Chciałabyś zdrowiej się odżywiać ale wydaje Ci się, że nie masz na to czasu? Nie dla Ciebie długie godziny spędzone w kuchni na przygotowaniu zdrowych i pożywnych dań? Sprawdź jak wprowadzić kilka znaczących zmian w swój jadłospis, które nie zajmą Ci dużo czasu a znacznie poprawią jakość Twoich posiłków!
1.Planuj posiłki dzień wcześniej
To ważne abyś miała kontrolę nad swoim jadłospisem. Kiedy znajdziesz wolną chwilę np. wieczorem zaplanuj na kartce swoje menu na dzień następny. Dzięki temu już rano będziesz wiedziała co możesz w międzyczasie przygotować na obiad np. ugotować makaron lub ryż, usmażyć mięso lub upiec je w piekarniku.. Później wystarczy, że dodasz trochę warzyw i podgrzejesz w mikrofalówce.
2.Podstawę posiłków przygotowuj „na zapas”
Jeśli nie masz czasu na śniadanie rano wystarczy, że poprzedniego dnia zalejesz kilka łyżek płatków owsianych wodą a rano dodasz tylko kilka suszonych owoców i zalejesz je jogurtem. Produkty typu kasza, makaron, ryż czy soczewica możesz spokojnie ugotować w większej ilości i trzymać je w lodówce a w ciągu 2 dni będziesz miała podstawę swojego posiłku już gotową. Świetnie w roli szybkiego i pożywnego posiłku są również wszelkiego rodzaju zupy.