Błonnik to niepodważalny sprzymierzeniec naszej sylwetki. Świeżo wyciśnięte soki zawierają go mnóstwo, regularnie wypijane 1-2 razy dziennie zapewniają zgrabne ciało bez wysiłku. Koktajle sporządzaj głównie ze świeżych owoców i warzyw.
Sięgaj po:
- Seler – kochają go gwiazdy Hollywood, odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera najwięcej fosforu ze wszystkich warzyw korzeniowych. Jest nisko kaloryczny, działa moczopędnie, ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia.
- Grejpfrut – jest bogatym źródłem witaminy C, wzmacnia odporność organizmu, podkręca przemianę materii i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto grejpfruty mają korzystny wpływ na serce, obniżają poziom złego cholesterolu. Pamiętaj aby nie łączyć go z lekami.
- Buraki – zawierają antocyjany, które wzmacniają naszą odporność, dzięki dużej zawartości żelaza są wspaniałym środkiem krwiotwórczym. Dodatkowo regulują wypróżnienia i odtruwają wątrobę.
- Natkę pietruszki – kopalnia witamin i minerałów, dostępna w każdej kuchni, pomaga usuwać toksyny z organizmu, usprawnia perystaltykę jelit, działa przeciwzapalnie.
- Ananas – jego miąższ zawiera ogromne ilości błonnika, polecany jest na diecie odchudzającej, przyspiesza odkładanie się białek, skrobi i tłuszczu usprawniając tym samym trawienie. Wspomaga usuwanie nadmiaru płynów, posiada także niezwykłe właściwości przyspieszania gojenia się ran.
- Imbir – pobudza trawienie i oczyszcza wątrobę. Znany głównie ze swoich właściwości rozgrzewających polecany szczególnie w sezonie jesienno – zimowym.
Koktajl oczyszczający
Wrzuć do blendera garść zielonej pietruszki i łodygę selera. Dolej 100 ml wody i dopraw koktajl startym imbirem i sokiem z cytryny.
Koktajl buraczkowy
Wyciśnij sok z dwóch buraków i dodaj do niego sok z wyciśniętej cytryny. Wrzuć do blendera kilka plastrów ananasa i zmiksuj całość z kostkami lodu.
Gruszkowo – ananasowy koktajl
W wyciskarce do cytrusów bądź sokowirówce zmieszaj grejpfrut, gruszkę i starty imbir. Dodaj 100 ml wody, całość dobrze wymieszaj.
Smacznego!