Według dietetyków i lekarzy nasze menu powinno składać się w 80 % z produktów roślinnych pozostałe 20 % to produkty zwierzęce. Opracowana przez lekarzy piramida żywieniowa to model odżywiania, który powinniśmy stosować całe życie.
Piramida żywieniowa ilustruje po jakie produkty sięgać raz w tygodniu, po jakie raz w miesiącu, a jakie zjadać na co dzień. Wierzchołek piramidy to słodycze, które powinniśmy spożywać z umiarem dosyć rzadko. Podstawą piramidy jest zalecenie większej aktywności fizycznej. Ruch to podstawa naszego zdrowego życia. Zdrowa dieta to również urozmaicona żywność, powinniśmy spożywać wszystkie składniki pokarmowe w małych ilościach aby zapewnić naszemu organizmu prawidłowe funkcjonowanie.
Nasz organizm potrzebuje ok. 60 składników do wytwarzania energii. Nie ma jednego składnika, który zapewnił by nam wszystkie składniki pokarmowe w odpowiednich ilościach, dlatego sięgajmy po produkty w małej ilości ale za to „z różnych półek” sklepowych.
CZERWONE MIĘSO
Sięgaj po nie kilka razy w miesiącu, nie przekraczaj porcji większej niż 50-60 g. Czerwone mięso zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu.
OWOCE I WARZYWA
Jedź je często jak tylko możesz, dziennie staraj się zjadać 5 porcji czyli ok. 500 – 800 g. dziennie. Są one bogatym źródłem witamin i minerałów, nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych dlatego chronią przed chorobami układu krążenia.
NABIAŁ
Codziennie staraj się spożywać 2- 3 szklanki odtłuszczonego mleka lub sery, twarożki, jogurty. Przetwory mleczne są głównym źródłem wapnia oraz białka w naszej diecie. Ich niedobór może skutkować odwapnieniem kości. Przy braku wapnia w organizmie cierpią również nasze zęby i układ odpornościowy.
PRODUKTY ZBOŻOWE
Sięgaj po nie codziennie, wskazane są dwie kromki pieczywa ciemnego, pół szklanki brązowego lub dzikiego ryżu oraz 4 łyżki płatków śniadaniowych. Produkty zbożowe są świetnym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Przy codziennym spożywaniu wyregulujesz pracę przewodu pokarmowego.
TŁUSZCZE ROŚLINNE
Codziennie spożywaj 2 łyżeczki tłuszczu roślinnego, zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie podnoszą poziomu cholesterolu.
JAJA, DRÓB I RYBY
Spożywaj kilka razy w tygodniu ok. 60-90 g. W tłustych rybach i żółtkach znajdziesz witaminę D, która jest niezbędna w budowie kości. Makrele, śledzie i tuńczyki to bogate źródło cennych kwasów Omega – 3, które leczą łuszczyce, nadciśnienie i migreny, ponadto podnoszą poziom dobrego cholesterolu.