Połączenie świeżych ziół oraz owoców zapewni ci nowe doznania smakowe. Ponadto takie sałatki świetnie sprawdzą się na diecie, dostarczą wiele witamin i minerałów, dodatkowo zawierają bardzo mało kalorii. Poznaj przepisy na pyszne i lekkie dania letnie.
Cytrusowe szaleństwo
Składniki:
- liście rzymskiej sałaty
- duża dojrzała pomarańcza
- 100 g sera fety
- garść orzechów włoskich
Sos:
3 łyżki oliwy, pół łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw do lodówki. Liście sałaty porwij rękami i ułóż na talerzu. Obierz pomarańczę i pokrój w plasterki dodaj i wymieszaj z sałatą. Całość posyp pokruszonym serem i posiekanymi orzechami. Polej sosem.
Sałatka z borówkami
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- 50 g sera brie
- garść orzechów włoskich
- 2 garści borówki amerykańskiej
- łyżeczka oliwy i octu balsamicznego
- świeżo zmielony pieprz
Umyty szpinak wyłóż na talerz i posyp borówkami, ser pokrój w kosteczki i dodaj do sałatki, całość skrop octem balsamicznym oraz oliwą. Orzechy włoskie chwilę podpraż na patelni, dodaj do sałatki, całość posyp świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje z razowym chlebem bądź grzankami.
Figowa uczta
Składniki:
- 3 świeże figi
- garść rukoli
- 100 g sera mozzarella
- kolorowy pieprz
- parę plastrów szynki
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Posiekaj figi i połącz z rukolą i startym serem. Dodaj do sałatki pokrojoną szynkę, całość posyp kolorowym pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.
Smacznego!