Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia, który pobudza nasz organizm do działania a także zapewnia doskonały humor i energię na pokonanie wszelkich przeciwności losu w ciągu dnia. Ważne jest, aby w tym posiłku znalazły się zarówno węglowodany, białko jak i niewielki dodatek zdrowych tłuszczów. Sprawdź nasze cztery propozycje na pyszne wiosenne i mega zdrowe śniadania, dzięki, którym będzie Ci się chciało wstawać z łóżka!
Bananowe placuszki z rodzynkami i jogurtem naturalnym
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka otrębów żytnich
- 1 średnie jajko
- 10 g rodzynek
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
Jajka ubijamy na pianę, dodajemy rozgniecionego na papkę banana oraz rodzynki i delikatnie mieszamy. Smażymy placuszki na patelni teflonowej bez tłuszczu, aż się zarumienią. Jogurt mieszamy z siemieniem lnianym i polewamy placuszki. Smacznego!
Owsianka z truskawkami i kiwi
- 4 łyżki płatków owsianych
- Szklanka mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 100 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1 kiwi
- 1 łyżeczka nasion chia
Sposób wykonania:
Płatki owsiane zalej mlekiem na noc, rano dodaj pokrojone truskawki oraz kiwi, wsyp ksylitol oraz nasionka chia. Smacznego!
Kolorowe wiosenne kanapki z pastą z avocado
- 3 kromki chleba żytniego lub orkiszowego
- 1 pomidor
- ½ cebuli
- 2 rzodkiewki
- 3 liście sałaty
- ½ dojrzałego avocado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól
- Pieprz
Sposób wykonania:
Avocado rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny dodać sól oraz pieprz do smaku. Kromki chleba posmarować pastą z avocado, położyć liście sałaty, pokrojonego pomidora, cebulkę oraz rzodkiewkę. Smacznego!