Czas czytania: < 1 minute

Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia, który pobudza nasz organizm do działania a także zapewnia doskonały humor i energię na pokonanie wszelkich przeciwności losu w ciągu dnia. Ważne jest, aby w tym posiłku znalazły się zarówno węglowodany, białko jak i niewielki dodatek zdrowych tłuszczów. Sprawdź nasze cztery propozycje na pyszne wiosenne i mega zdrowe śniadania, dzięki, którym będzie Ci się chciało wstawać z łóżka!

Bananowe placuszki z rodzynkami i jogurtem naturalnym

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka otrębów żytnich
  • 1 średnie jajko
  • 10 g rodzynek
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

Jajka ubijamy na pianę, dodajemy rozgniecionego na papkę banana oraz rodzynki i delikatnie mieszamy. Smażymy placuszki na patelni teflonowej bez tłuszczu, aż się zarumienią. Jogurt mieszamy z siemieniem lnianym i polewamy placuszki. Smacznego!

Owsianka z truskawkami i kiwi

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • Szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 100 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 kiwi
  • 1 łyżeczka nasion chia

Sposób wykonania:

Płatki owsiane zalej mlekiem na noc, rano dodaj pokrojone truskawki oraz kiwi, wsyp ksylitol oraz nasionka chia. Smacznego!

Kolorowe wiosenne kanapki z pastą z avocado

  • 3 kromki chleba żytniego lub orkiszowego
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli
  • 2 rzodkiewki
  • 3 liście sałaty
  •  ½ dojrzałego avocado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Sposób wykonania:

Avocado rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny dodać sól oraz pieprz do smaku. Kromki chleba posmarować pastą z avocado, położyć liście sałaty, pokrojonego pomidora, cebulkę oraz rzodkiewkę. Smacznego!