Sos salsa
Składniki:
- 4-5 świeżych pomidorów lub z puszki
- 1 średnia papryka
- 5 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 50 g masła
- Świeża bazylia, tymianek, oregano oraz pietruszka
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta chili
- 400 ml wody
Sposób przyrządzenia:
Na maśle i oliwie podsmaż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę, zalej wszystko wodą. Gotuj pod przykryciem aż pomidory się całkowicie rozpadną, papryka zmięknie a sos będzie gęsty. Dodaj świeże posiekane przyprawy, chili sól oraz pieprz do smaku. Sos świetnie komponuje się z makaronem oraz daniami mięsnymi.