Czas czytania: 3 minuty

O tym, że ryby są zdrowe każdy z nas słyszał, są polecane szczególnie dzieciom w okresie intensywnego wzrostu jak i dorosłym. Posiadają dużo cennych składników w tym kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, bardzo ważne w naszej diecie a niestety spożywane zazwyczaj w znikomej ilości. Ryby to również cenne źródło wartościowego białka i aminokwasów oraz witamin np. D, która wzmacnia nasze kości i chroni nas przed depresją.

tunczyk

Faktem jest, że spożycie ryb w Polsce jest znacznie mniejsze w porównaniu z  innymi krajami Unii Europejskiej.  Najwięcej ryb spożywają Portugalczycy, Norwegowie oraz Hiszpanie co z pewnością wiąże się z łatwą dostępnością w tych krajach do mórz i oceanów, skąd ryby są najzdrowsze i najbardziej wartościowe, bo świeże.

Jakie ryby są najbardziej dla nas  wartościowe?

Zarówno te pochodzące z wód słodkowodnych jak i słonowodnych mają dużo wartości odżywczych. Szczególnie polecane są jednak łosoś , makrela, śledź, dorsz, pstrąg tęczowy, sardynki oraz tuńczyk.