Często traktujemy ją jako tylko dodatek dekoracyjny, a przecież pietruszka to królowa witamin i składników mineralnych. Doceńmy tą niekwestionowaną bombę witaminową, łyżka posiekanej pietruszki to ogromna porcja przeciwutleniaczy, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C.
Rekordzistka
Natka zawiera trzykrotnie większą ilość witaminy C niż cytryna czy kiwi, znajdziemy jej aż 177 mg w 100 g. Pietruszkę poleca się także cierpiącym na anemie zawiera ona 5 mg żelaza w 100 g. Obfituje także w wapń, potas oraz magnez, które korzystnie wpływają na krążenie. Pietruszka pomocna jest także podczas wywołania menstruacji, wzmacnia także krwawienie i łagodzi bóle miesiączkowe. Palaczom polecane jest jej rzucie, zawiera olejki eteryczne, które odświeżają oddech.
Pietruszka znakomicie poprawi smak dań mięsnych czy rosołu i wzmocni ich zdrowotne właściwości. Jedynym przeciwwskazaniem spożywania natki jest ciąża. Aby dłużej zachować świeżość pietruszki możemy ją zawinąć w wilgotną ściereczkę bądź włożyć do najcieplejszego miejsca w lodówce. Można ją też posiekać i zamrozić, nie straci swoich właściwości i będzie idealna do dań po za sezonem.
Pietruszkowy oczyszczający koktajl
- garść zielonej pietruszki
- 2 pomarańcze
- 2 kiwi
Wszystkie składniki zblendować na gładki jednolity koktajl. Podawać najlepiej schłodzony.