Nie każda z Nas ma czas, aby spędzać w kuchni godziny na przygotowaniu świątecznych przysmaków, dlatego przedstawiamy przepis na ekspresowe pierniczki, których przygotowanie zajmie Ci max.10 minut + pieczenie 😉
Składniki na ok. 50 sztuk
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g miodu lub syropu z agawy
- 140 g cukru pudru
- 100 g roztopionego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao lub karobu
- 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przyrządzenia:
- Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać.
- Dodać mokre składniki i wszystko połączyć w jednolitą masę.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok.4 mm.
- Wykrawać z ciasta pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 8-10 minut w temperaturze 180 0C.
Lukier :
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
- ½ szklanki wiórek kokosowych
Sposób przyrządzenia:
- Cukier puder dobrze wymieszać z sokiem z cytryny.
- Udekorować pierniczki lukrem polewając lukrem i posypując wiórkami kokosowymi.