Marchewkowe muffiny o smaku piernika
Składniki:
- 200 gram startej marchewki
- 1 szklanka mąki kokosowej lub pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Dżem wiśniowy do przełożenia babeczek
Sposób wykonania:
Marchewkę,kakao mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika mieszamy w misce. Jajka ubijamy na pianę, dodajemy ksylitol, jogurt oraz olej i wszystko mieszamy. Suche składniki mieszamy z mokrymi aż masa będzie jednolita. Przekładamy do silikonowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia a następnie przekładamy babeczki dżemem.
Smacznego!