Margaryna
Zawiera w swoim składzie tylko tłuszcze pochodzenia roślinnego, które podczas przetwarzania na postać stałą często zmieniają się w tłuszcze trans. Niestety w odróżnieniu od naturalnego tłuszczu o takie konfiguracji występującego w maśle (CLA) mają one negatywny wpływ na nasz organizm. Powodują wzrost tzw. złego cholesterolu przy jednoczesnym obniżeniu dobrego cholesterolu co w konsekwencji często prowadzi do miażdżycy. Margaryna nie zawiera cholesterolu, posiada nienasycone kwasy tłuszczowe omega . Do margaryn dodawane są witaminy A,D oraz E są jednak one dużo gorzej przyswajalne dla naszego organizmu. Ze względu na większą ilość wody w margarynie konieczny jest dodatek do nich konserwantów, które zapobiegną rozwojowi szkodliwych bakterii i przedłużą trwałość produktu. W składzie tego produktu znajdziemy również liczne emulgatory oraz barwniki. Producenci, aby poprawić wizerunek margaryny zaczęli dodawać do niej stanole oraz sterole roślinne, których właściwości obniżające cholesterol zostały poparte wynikami badań. Często jednak koszt takich margaryn jest bardzo wysoki, przez co nie każdy może sobie pozwolić, aby spożywać je regularnie.