Czas czytania: 2 minuty

Antocyjany, które są barwnikami obecnymi w warzywach czerwonych, fioletowych lub granatowy dzięki nim nasze oczy są lepiej ukrwione, ponieważ zapobiegają nadmiernej kruchości naczyń włosowatych. To sprawia, że nasz narząd wzroku jest lepiej odżywiony, poprawiają one również nasze widzenie po zmroku. Najwięcej antocyjanów znajdziemy w aronii, wiśniach, borówkach, jagodach.

Witamina A w postaci β-karotenu, który przekształcany jest w naszym organizmie w retinol, który jest z kolei składnikiem światłoczułego barwnika umożliwiającego nam widzenie po zmroku. Ważne jest aby dbać o odpowiednie dostarczanie β-karotenu wraz z pożywieniem, bo już niewielki jego niedobór powoduje pogorszenie się wzroku. Łatwo jest przedawkować witaminę A dostępną w preparatach oraz lekach, jej nadmiar jest równie szkodliwy jak i niedobór, dlatego zaleca się uzupełniać tę witaminę w postaci naturalnej. Znajdziemy ją w warzywach oraz owocach o zabarwieniu czerwonym, pomarańczowym, żółtym a także zielonym.