Co należy ograniczyć ?
Na pewno tłuszcze zwierzęce nasycone oraz tłuszcze trans podnoszące cholesterol prowadząc do groźnych chorób serca, zawału lub udaru a także choroby miażdżycowej. Pamiętajmy, że taki tłuszcz odkłada się w naszych żyłach lub w narządach wewnętrznych, dlatego nie zawsze osoba z wysokim cholesterolem jest gruba lub otyła. Nie zapominaj również, że na nasz poziom cholesterolu ma wpływ nadmiar cukru w diecie, który przyczynia się także do rozwoju cukrzycy typu II. Ograniczeniom na pewno powinno też ulec spożywanie szczawianów zawartych w szpinaku, szczawiu, rabarbarze i botwince, ograniczają one wchłanianie wapnia a także wypłukują jego zapasy z kości. Tak samo działają również ostre i kwaśne przyprawy. Konieczne jest ograniczenie sodu, który podnosi ciśnienie prowadząc do nadciśnienia tętniczego oraz zatrzymania wody w organizmie.
Dodatkowo osoby starsze powinny zawsze pamiętaj o wypijaniu przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie, gdyż z wiekiem nasze pragnienie słabnie oraz odpowiedniej ilości ruchu. Aktywność fizyczna wzmacnia nasze kości, pozwala spalić nadmiar kalorii oraz zachować radość życia. Posiłki powinny być lekkostrawne a ich kaloryczność nie powinna łącznie przekraczać ok. 1600-1700 kcal w przypadku kobiet oraz 2000-2500 kcal w przypadku mężczyzn.