Czas czytania: 2 minuty

Odpowiednia żywność i dieta to także lekarstwo na wiele dolegliwości. Produkty, które powinny stale gościć w naszym menu to m.in. papryka, pestki dyni i słonecznika, marchew, tłuste ryby. Organizacja CANCER ACTIV opublikowała listę 12 najbardziej zdrowych produktów, które pomagają uniknąć raka, a także zapobiegają wielu chorobom.

Makrela, tuńczyk, łosoś….

To tylko niektóre ze zdrowych tłustych ryb, które dostarczają długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3. Odgrywają one bardzo ważną rolę w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, ponieważ obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, oraz tzw. „złego” cholesterolu.

Marchew

Bogata w witaminę A. 90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% to składniki mineralne. Marchewka jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i najbogatszym źródłem beta-karotenu, który ma silne działanie antyoksydacyjne, hamuje utlenianie cholesterolu, oraz wzmacnia układ immunologiczny.

Pestki i pesteczki…

Warto pamiętać o pestkach słonecznika i chrupać je każdego dnia. Te niepozorne ziarenka są źródłem wielu cennych substancji o potężnym działaniu.  Słonecznik jest rewelacyjnym źródłem witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego.

Papryka

To bogate źródło witaminy C, która wzmacnia komórki układu immunologicznego i neutralizuje toksyny. Odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Jej spożywanie korzystnie wpływa także na wzrok, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi i poprawia odporność organizmu.

Czosnek

Główną substancją czynną czosnku jest allicyna, która charakteryzuje się działaniem antybiotycznym. Główną zaletą czosnku jest jego wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Liczne badania sugerują, że czosnek blokuje przemiany komórek mogące prowadzić do nowotworu – i wręcz może niszczyć komórki rakowe, które już się pojawiły.

Żółtka jaj

Zawartość cholesterolu w żółtkach jest bardzo niska, a zatem są one zupełnie nieszkodliwe dla zdrowych ludzi. Żółtko jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, między innymi jest ono bogate w żelazo, fosfor, potas i magnez. Jest cennym źródłem kwasu foliowego, który prawidłowo wpływa na replikacje DNA.

Buraki

Buraki zajmują pierwsze miejsce w walce z rakiem. Zawierają dużo betaniny, która wpływa na regulowanie pracy wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego. Buraki wspomagają ogólną odporność i zmniejszają objawy przeziębienia. Spowalniają procesy starzenia się, obniżają ciśnienie, poziom cholesterolu i przeciwdziałają zgadze.

Pamiętaj także, aby spożywać jak najmniej produktów przetworzonych.