Prebiotyk, błonnik, substancja słodząca w jednym? Tak to właśnie Inulina! Substancja o, której nie jest zbyt głośno i niesłusznie, bo to cudowny środek na wiele dolegliwości! Inulina to polisacharyd występujący naturalnie w roślinach, składa się z cząsteczki glukozy i połączonych łańcuchami cząsteczek fruktozy. Najczęściej jest pozyskiwana z cykorii, topinambura lub agawy, ma wygląd białego proszku. Poznaj 9 korzystnych właściwości inuliny!

1.Wzmacnia nasz układ immunologiczny, jako prebiotyk działa w naszych jelitach zwiększając ilość bakterii Lactobaccillus i Biidobacterium, nie jest trawiona przez soki trawienne w naszym żołądku dlatego dopiero w jelicie grubym ulega fermentacji i staje się pokarmem dla dobrych bakterii.

2.Poprawia wchłanianie składników mineralnych w naszym organizmie magnezu, cynku, żelaza i wapnia.

3.Obniża stężenie trójglicerydów w osoczu krwi i poziom cholesterolu.

4.Reguluję pracę jelit, zapobiega zaparciom.