Czas czytania: < 1 minute

Dieta zasadowa inaczej nazywana także alkaliczną stworzona została przez Roberta Younga, który twierdził, że dzięki niej zyskamy świetne samopoczucie. Dieta również pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest określony stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, który warunkuje odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Taki stan osiągamy gdy zakres pH krwi dla przemiany materii wynosi 7,35-7,45. W diecie zasadowej nie liczy się kalorii, należy w niej unikać:

  • alkoholu
  • tłustych mięs
  • napojów z kofeiną
  • tłustych serów
  • gazowanych napojów
  • słodycze

Dieta powinna być wprowadzana stopniowo. Produkty zasadowe powinny stanowić 75-80% codziennej diety.

Produkty alkalizujące, które powinny się znaleźć z codziennym jadłospisie:

  • zielone warzywa (gotowane bądź surowe)
  • banany
  • kukurydza
  • orzechy
  • awokado
  • mleko sojowe
  • ziołowe herbaty
  • kasze (przede wszystkim kasza jaglana)
  • kiełki

alkali

Pozostałe 20 % diety powinny stanowić produkty o charakterze kwasowym m.in. ryby, chleb z pełnego ziarna, brązowy ryż, jajka, kurczak.

Kiedy stosować dietę? Gdy zobaczysz niepokojące oznaki zakwaszenia organizmu objawiające się : bólem głowy, niestrawnością, zawrotami głowy, goryczą w ustach, częstym zmęczeniem.

Dieta zasadowa jest uznawana jako najzdrowsza na świecie stosuje ją wiele znanych osobowości, jest także bardzo smaczna, wypróbuj ją a Twój organizm odwdzięczy ci się już niebawem.