Owoce każdemu kojarzą się ze zdrowiem, czy to suszone czy świeże zawsze dietetycy zachęcają abyśmy je jedli ze względu na witaminy, minerały i błonnik w nich zawarty. Niestety dzisiejszy przemysł spożywczy skutecznie utrudnia nam zdrowe odżywianie i w tym wypadku. Jak kupować suszone owoce, aby niosły ze sobą zdrowie? Czego unikać i gdzie najlepiej je kupować ?

Suszenie owoców to proces w którym odparowuje się całą wodę z owocu. Jest to naturalny proces konserwacji, ponieważ ogranicza rozwój bakterii, pleśni i grzybów. Suszone owoce zawierają większą dawkę kalorii w mniejszej objętości ale również i witamin, minerałów oraz błonnika.

Co znajdziemy na sklepowych półkach?

  • Suszone owoce z dodatkiem dwutlenku siarki (E220), silnego konserwantu i przeciwutleniacza. Może on powodować nudności, bóle głowy oraz zaostrzać objawy astmy. Konserwant ten możemy wyczuć otwierając opakowanie suszonych owoców, ma zapach kwaśny i chemiczny.
  • Suszone owoce dostępne w supermarketach mogą zawierać również dodatek oleju lub cukru, które również pełnią rolę pewnego rodzaju konserwantu. Oprócz kalorii nie niosą ze sobą żadnych korzyści dla naszego zdrowia a mogą stanowić nawet połowę gramatury opakowania suszonych owoców!
  • Suszone owoce dostępne na wagę, które są zazwyczaj wystawione w skrzyneczkach bez przykrycia. To sprawia, że często są zwietrzałe i pozbawione cennych składników odżywczych.

Gdzie zatem kupować suszone owoce?

Najlepiej w sklepach ze zdrową żywnością oraz żywnością organiczną. Należy jednak zawsze czytać etykiety, ponieważ nawet w takich sklepach zdarzają się suszone owoce z niepotrzebnymi dodatkami, które nie wnoszą nic dobrego do naszego jadłospisu. Owoce suszone naturalnie nie mają pięknego koloru, są zazwyczaj ciemne i nie przypominają słonecznych kolorów owoców świeżych. Kuszą za to dużo bardziej przyjemnym owocowym zapachem. Niestety zdrowsza wersja kosztuje znacznie więcej niż wersja z konserwantami i dodatkami, może nawet różnić się dwukrotnie. Jeśli lubisz suszone owoce możesz kupić specjalną specjalną suszarkę i suszyć owoce samodzielnie w domu.

Jak jeść suszone owoce, aby przynosiły same korzyści dla naszego zdrowia?

Produkt ten powinien być traktowany jako przekąska lub dodatek do dań głównych. Pamiętajmy, że duża dawka kalorii idzie w parze z dużą ilością witamin i minerałów a także błonnika. Nie warto więc rezygnować z suszonych owoców tylko ze względu na ich kaloryczność, nadwyżkę energii zawsze możemy pożytecznie wykorzystać np. uprawiając sport. Na suszone owoce powinni uważać za to cukrzycy, ponieważ posiadają wysoki indeks glikemiczny.