Główną rolą witaminy D jest wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i hamowanie procesów zapalnych. Opowiada ona również za przyswajalność wapnia i fosforu z pożywienia. Okres zimowy jest szczególnie ważny, aby zadbać o prawidłową suplementacje, gdyż witamina D jest pozyskiwana przez naszą skórę w czasie ekspozycji słonecznej.
Pod wpływem promieniowania słonecznego, organizm może pokryć aż 80% zapotrzebowania na witaminę D. Pierwszymi oznakami braku tej witaminy jest zwiększona wrażliwość na bóle, choroby i krwawienie dziąseł, osłabienie i senność, alergie i problemy trawienne. Witaminę D możemy pozyskać z trzech głównych źródeł: diety, syntezy skórnej i preparatów.
Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach morskich, awokado, żółtkach jaj, maśle wiejskim, śmietanie i wątróbce. Ryby najlepiej jadać w postaci gotowanej, gdyż smażenie zabija witaminę. Rekordzistą pod względem jej zawartości jest świeży węgorz, w którym można znaleźć aż 1200 IU/100 g.
W Polsce zaleca się suplementacje witaminy od października do marca. Bezpieczna dawka to 800-2000 jednostek na dobę. Witamina D przyjęta w nadmiarze w preparatach witaminowo-mineralnych jest toksyczna dla organizmu. Nadmiar witaminy D pojawia się, gdy dostarczymy organizmowi cztery razy większą dawkę od zalecanej.