Czas czytania: < 1 minute

Celiakia inaczej nietolerancja białka czyli glutenu może ujawnić się nawet po trzydziestce. Nietolerancja glutenu często kojarzy nam się z alergią pokarmową, ponieważ może wywoływać te same objawy. Ludzie dotknięci tą przypadłością powinni unikać czterech popularnych zbóż: owsa, pszenicy, żyta i jęczmienia. Skłonność do celiakii możemy odziedziczyć po przodkach, najczęstszą przyczyna dolegliwości jest nagły spadek odporności organizmu.

Czego unikać?

Gluten jest źródłem niemal wszystkich gotowych produktów spożywczych. Wybierając żywność bezglutenową zwracajmy uwagę głównie na skład. Wyeliminuj ze swojej diety:

kasze, makarony, pieczywo, ciasta, piwo, wódkę, konserwy, półprodukty, sery i wędliny.

U dorosłego człowieka bardzo ciężko wykryć celiakię, przez długie lata może ona nie dawać żadnych objawów i powoli niszczyć kosmki jelitowe. Do najczęstszych objawów możemy zaliczyć problemy gastryczne. Organizm może również wysyłać nietypowe objawy takie jak obrzęki czy wybroczyny.

Jak wykryć celiakie? 

W postawieniu diagnozy niezbędna będzie wizyta u lekarza. Gastrolog przeprowadzi z nami wywiad oraz zleci badania morfologiczne.

Jak leczyć?

Na celiakię jest tylko jeden sposób – dieta bezglutenowa. Regeneracja śluzówki jelita trwa ok. 2 lat. Choroba wymaga bardzo dużo wyrzeczeń i poświęceń w przeciwnym przypadku może doprowadzić do poważnych chorób.

Produkty bezglutenowe w sklepach oznaczone są przekreślonym kłosem.