Rozmaryn – wiecznie zielony krzew, znany jako przyprawa. Uprawiany od wielu lat, głównie w obszarze Morza Śródziemnego, słynnie ze swoich leczniczych właściwości. Dobroczynne działanie zawdzięcza olejkom eterycznym, które zawarte są w jego liściach.  Olejek rozmarynowy ma piękny, intensywny, orzeźwiający zapach. Uzyskiwany jest on poprzez destylację, zawiera borneol, cyneol oraz kamforę. Jego stosowanie przynosi wiele zdrowotnych korzyści. 

Olejek rozmarynowy na przeziębienie

Olejek rozmarynowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest często stosowany pomocniczo w infekcjach dróg oddechowych.  Wzmacnia odporność, a inhalacje z jego udziałem ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny w płucach. Jest także uznawany za skuteczne zioło w walce z bólem głowy. Polecany diabetykom, skutecznie obniża poziom cukru we krwi. 

Olejek rozmarynowy - właściwości

Olejek rozmarynowy w kosmetologii

Jako składnik kosmetyków dodawany jest do perfum, balsamów, kremów, szamponów czy odżywek do włosów. Ma działanie głęboko oczyszczające skórę, dlatego warto stosować go w formie maseczek. Zapobiega powstawaniu zakażeń, sprawdza się jako środek pomocniczy w walce z trądzikiem i zaskórnikami. Najlepiej stosować go punktowo na zmiany skórne. Zawiera również dużą ilość przeciwutleniaczy – hamuje procesy starzenia się skóry. Szczególnie zalecany dla suchej cery, tonizuje ją i przywraca jej równowagę. Olejek z rozmarynu swoje zastosowanie znalazł także w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Pomaga skutecznie zwalczyć łupież, stymuluje cebulki do wzrostu oraz spowalnia proces siwienia. Toniki czy wcierki z olejku rozmarynowego długo trzymane na włosach mogą delikatne przyciemnić ich odcień. Dodanie olejku rozmarynowego do kąpieli świetnie rozluźnia ciało oraz zwalcza stres. Wcierany w skórę może pomóc w walce z cellulitem i rozstępami. Masaż z jego wykorzystaniem odpręża i przyjemnie rozgrzewa skórę.

Należy stosować go zawsze rozcieńczonego z wodą bądź olejem nośnikowym np. jojoba. Bezpośrednio skoncentrowany olejek może powodować podrażnienia. Nie zaleca się jego stosowania w ciąży, może powodować poronienia. Dostępny jest w aptekach oraz sklepach zielarskich jego koszt waha się w granicach 20 zł.