4.Zwróć uwagę w jaki sposób przygotowujesz posiłki

Produkty poddane obróbce termalnej niestety często „zyskują” wyższy indeks glikemiczny , tak jest w przypadku np. ziemniaków czy marchewki i o ile surowych ziemniaków nie polecamy nikomu jeść to już marchewkę możesz spałaszować surową. Ta sama zasada dotyczy również makaronów, dlatego gotowane al dente nie wejdą w Twoje boczki tak szybko jak rozgotowane „kluchy”.

5.Błonnik nieoceniony pomocnik

W naszej diecie błonnik odgrywa bardzo ważną rolę, również w przypadku diety o niskim indeksie gliemicznym. Błonnik opóźnia wchłanianie cukru do krwioobiegu oraz znacznie przedłuża uczucie sytości. Powinniśmy spożywać 25-35 g błonnik codziennie, nie zapominaj również o odpowiedniej ilości wypijanych płynów w ciągu dnia ( ok. 1,5-2 litry).