Indeks glikemiczny jest to wskaźnik, który pokazuje nam jak szybko rośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu węglowodanów. W praktyce pozwala to na zaspokojenie sytości na dłużej i ograniczenie spożytych kalorii bez konieczności ich liczenia. Kiedy spożywamy produkty o wysokim IG poziom cukru we krwi szybuje w szybkim tempie do góry a następnie w równie szybkim tempie spada sprawiając, że jesteśmy znów głodni. Poznaj 5 zasad, które ułatwią Ci zastosowanie diety o niskim Indeksie glikemicznym w życiu codziennym!

1.Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone

Z reguły mają one niskie IG i nie powodują szybkiego spadku cukru w naszej krwi. Uważaj jednak na niektóre owoce (ananas, banan, winogrona, daktyle, arbuz), ponieważ zawierają one duże ilości cukru i wpływają na szybsze odczuwanie głodu. Sięgaj po grube kasze, pełnoziarniste produkty, chude mięso, warzywa. Uważaj na produkty z białej mąki typu kluski śląskie, kopytka czy pyzy!