ciastko

Sztuczne izomery trans obecne m. in w chipsach, ciastkach, sklepowych wypiekach, margarynach oraz wyrobach czekoladopodobnych zmniejszają elastyczność i przepuszczalność naszych błon komórkowych co sprzyja rozwojowi miażdżycy oraz chorób nowotworowych a także infekcjom bakteryjnym. Co gorsza sztuczne tłuszcze trans nie tylko podnoszą poziom złego cholesterolu LDL ale także obniżają poziom dobrego cholesterolu HDL. Zaburzenie tej równowagi w naszym organizmie prowadzi do powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego, otyłości, rozwoju nowotworów oraz wpływają na rozwój insulinooporności co prowadzi do powstawania  cukrzycy typu II.

Powstałe w domowych warunkach izomery trans mają taki sam wpływ na nasze zdrowie jak te sztuczne. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu, jeśli już coś musisz podsmażyć zawsze zmieniaj olej po jego jednokrotnym użyciu. Pamiętaj aby do smażenia wybierać oleje, które mają wysoką temperaturę dymienia np. rzepakowy, ryżowy , kokosowy. Sprawdzaj etykiety, najlepszy olej do smażenia to ten , którego ilość kwasów jednonienasyconych wynosi powyżej 60 g/100g oleju.

Unikaj spożywania sztucznych tłuszczy trans, są one bowiem źródłem powstawania wielu chorób cywilizacyjnych, odbierają nam zdrowie i urodę.Te naturalne spożywaj w rozsądnej ilości i pamiętaj, aby nie wytwarzać szkodliwych izomerów trans na własnej patelni.