Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje tłuszczów trans naturalne i sztuczne. Naturalne znajdziemy w mięsie oraz mleku i jego przetworach (np. masło, śmietana, ser) , sztuczne znane pod nazwą tłuszczu roślinnego utwardzonego lub uwodornionego są obecne w przetworzonej żywności oraz słodyczach dostępnych w sklepie. To jednak nie wszystko wyróżniamy jeszcze trzecią grupę tłuszczów trans, które są wytwarzane przez nas w domu. Izomery trans powstają np. w oleju, którego wielokrotnie używasz do smażenia.

Jak wpływają na nasze zdrowie poszczególne rodzaje tłuszczy trans?

Naturalne nie sieją spustoszenia w naszym organizmie, są nam nawet częściowo potrzebne. Kwas CLA to naturalny izomer trans, który razem z kwasem wakcenowym może mieć działanie antynowotworowe oraz wpływać pozytywnie na proces odchudzania. Ważna jest oczywiście aby ilość nawet tych naturalnych tłuszczy trans nie była zbyt wysoka, ponieważ w dużej dawce mogą pogarszać profil lipidowy krwi.