Spaghetti z pomidorowym sosem, oliwkami i pieczywem czosnkowym

  • 250 g makaronu spaghetti
  • ½ puszki suszonych pomidorów
  • 2 świeże pomidory
  • ½ słoiczka czarnych lub zielonych oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Płatki drożdżowe
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 kromki pieczywa
  • Olej rzepakowy

spaghetti

Sposób przyrządzenia

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone świeże pomidory, pomidory suszone oraz oliwki. Smażymy kilka minut następnie dolewamy trochę wody. Dusimy chwilę pod przykryciem aż suszone pomidory lekko zmiękną. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem.

Ząbek czosnku kroimy w drobną kosteczkę mieszamy z łyżką oleju rzepakowego, oregano, sola, pieprzem  i nacieramy kromki chleba. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 5-10 minut, aż kromki się zarumienią.  Spaghetti podawać udekorowane świeżą bazylią, posypane płatkami drożdżowymi .

Smacznego!