Sos pieczarkowy

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • Szczypta lubczyku
  • Szczypta majeranku
  • Szczypta cząbru
  • Sól
  • Pieprz

sos pieczarkowy

Sposób przyrządzenia:

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż pieczarki i cebulę na maśle. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość zalewamy je wodą, dusimy aż pieczarki zmiękną. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, mąkę i zimną wodę, następnie dodajemy do pieczarek i energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Doprawiamy lubczykiem, majerankiem, cząbrem oraz solą i pieprzem.