3 przepisy na wiosenne sałatki z ziołami i owocami

0
57

Połączenie świeżych ziół oraz owoców zapewni ci nowe doznania smakowe. Ponadto takie sałatki świetnie sprawdzą się na diecie, dostarczą wiele witamin i minerałów, dodatkowo zawierają bardzo mało kalorii. Poznaj przepisy na pyszne i lekkie dania wiosenne.

Cytrusowe szaleństwo

Składniki:

  • liście rzymskiej sałaty
  • duża dojrzała pomarańcza
  • 100 g sera fety
  • garść orzechów włoskich

Sos:

3 łyżki oliwy, pół łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki soku z cytryny

Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw do lodówki. Liście sałaty porwij rękami i ułóż na talerzu. Obierz pomarańczę i pokrój w plasterki dodaj i wymieszaj z sałatą. Całość posyp pokruszonym serem i posiekanymi orzechami. Polej sosem.

Sałatka z borówkami

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 50 g sera brie
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garści borówki amerykańskiej
  • łyżeczka oliwy i octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz

Umyty szpinak wyłóż na talerz i posyp borówkami, ser pokrój w kosteczki i dodaj do sałatki, całość skrop octem balsamicznym oraz oliwą. Orzechy włoskie chwilę podpraż na patelni, dodaj do sałatki, całość posyp świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje z razowym chlebem bądź grzankami.

Figowa uczta

Składniki:

  • 3 świeże figi
  • garść rukoli
  • 100 g sera mozzarella
  • kolorowy pieprz
  • parę plastrów szynki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Posiekaj figi i połącz z rukolą i startym serem. Dodaj do sałatki pokrojoną szynkę, całość posyp kolorowym pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!