1.Jagody goji

Kopalnia witamin i minerałów a do tego dobre źródło antyoksydantów. Mogą ustrzec nas przed nowotworami, obniżyć poziom cukru we krwi, obniżyć ciśnienie i cholesterol, chronią nasz wzrok oraz wątrobę. Posiadają specyficzny gorzko-kwaśny smak, doskonale komponują się z mieszanką musli lub z poranną owsianką.

2.Morwa biała

Masz ochotę na słodką ale zdrową przekąskę, która dodatkowo zapanuje nad poziomem cukru we krwi? Sięgnij po morwę białą! Bogata we flawonoidy, pektyny, garbniki chroni przed nowotworami, jest polecana osobom z chorobami żołądka i dwunastnicy, anemią, dolegliwościami układu sercowo-naczyniowego a także spowalnia proces starzenia się organizmu.

3.Komosa ryżowa

To doskonały dodatek do drugiego dania a także zup. Zawiera pełnowartościowe białko, duże ilości błonnika oraz posiada niski indeks glikemiczny, może zapobiegać  nowotworom oraz  miażdżycy. Jest źródłem m in. Witamin A,E, z grupy B oraz minerałów magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz cynku.

4.Jagody acai

Bogate w przeciwutleniacze chronią przed nowotworami oraz szybkim starzeniem się organizmu. Są źródłem NNKT obniżają cholesterol, wspomagają pracę serca a dzięki dużej zawartości błonnika przyspieszają proces trawienia oraz przyspieszają przemianę materii. W smaku przypominają jagodę lub czekoladę, dlatego doskonale smakują jako dodatek do deserów.

5.Spirulina

Najbogatsza w substancje odżywcze roślina, którą obecnie znamy, bogata w aminokwasy, czasem nazywana jest zielonym mięsem. Wspaniale wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, jest bardzo dobrym źródłem chlorofilu- zielonego barwnika, który opóźnia proces starzenia się. Spożywanie spiruliny  to świetny sposób na poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci w naturalny sposób.

3 KOMENTARZE

  1. Morwę w dzieciństwie jadałam prosto z drzewa. Z zestawienia znam jeszcze smak Jagód acai. reszta przede mną 🙂

  2. Bardzo lubie jagody goji, wiem ,że są mega zdrowe tylko troche cierpkie pozostałych produktów jeszcze nie jadłam ale koniecznie muszę skosztować 🙂

Comments are closed.