Babeczki i babki pięknie wyrośnięte, udekorowane lukrem i cukrem pudrem – bez nich nie wyobrażamy sobie Wielkanocnego stołu. Ich historia sięga XIX w. przepisy wciąż ewoluują, u nas znajdziesz przepisy na babkę piaskową z makiem i drożdżową babkę cytrynową.

Babka piaskowa z makiem

Składniki:
Szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Szklanka cukru
Szklanka maku
Cała kostka margaryny
4 jajka
3 suszone figi i daktyle
1/3 szklanki mleka
Łyżka proszku do pieczenia
Aromat waniliowy

Do dekoracji:
Lukier
Orzechy włoskie

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Margarynę ucierać i w krótkich odstępach czasu dodawać jaja, cukier, mąkę i suchy mak. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. Dodać drobno posiekane figi i daktyle. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec przez ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polukrować i udekorować orzechami włoskimi.

easter-1051153_1280

Drożdżowa babka cytrynowa

Składniki:
50 dag mąki
Pół szklanki śmietanki
15 dag cukru
6 żółtek jaj
5 dag drożdży
10 dag masła
Opakowanie cukru waniliowego
Otarta skórka z cytryny
5 dag rodzynków
5 dag smażonej skórki pomarańczowej
Sól

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i łyżeczką śmietanki – odstawić rozczyn w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na gładką masę, połączyć z rozczynem. Dodać szczyptę soli. Ciasto starannie wyrabiać do momentu aż zacznie odstawać od rąk. Wlać łyżkę stopionego masła, dodać opłukane rodzynki i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać i przełożyć ciasto (1/3) do natłuszczonej formy, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy forma będzie prawie pełna piec w temperaturze 180 stopni 60 minut. Wystudzoną babkę polać lukrem.