W ten radosny dzień już od samego rana kuszą nas malowane jajka i staropolski żurek. Zobacz nasze sprawdzone i niezawodne przepisy na smakowite dania. Alleluja!.

Pieczeń myśliwska 

2 kg łopatki wieprzowej bez kości
5 małych cebulek
2 łyżeczki pieprzu
sól

Mięso na parę minut włóż do wrzącej wody po czym natrzyj je solą i pieprzem. Pieczeń wsadź do nagrzanego piekarnika (ok.150 stopni) na 1,5 godziny, po czym podnieś temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut. Wystudzone mięso pokój na grube plastry i podawaj z sosem żurawinowym.

Kurczak po francusku

Kieliszek białego wytrawnego wina
1 duży kurczak
3 winne jabłka
2 łyżki posiekanej bazylii
szczypta soli i pieprzu
łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryny

Kurczaka z zewnątrz natrzyj solą i pieprzem po czym skrop delikatnie sokiem z cytryny. Do wewnętrznej części kurczaka włóż posiekaną bazylię. Owiń kurczaka w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Następnie przełóż go do brytfannki nasmarowanej olejem i piecz w temp. 190 stopni przez 45 minut. Obierz jabłka i smaż do momentu gdy będą miękkie, obłóż nimi kurczaka, skrop winem i piecz jeszcze ok. 30 minut.

taiwanese-cuisine-1057726_1280

Kotleciki z pieczarkami

25 dag mielonej wieprzowiny
25 dag mielonej wołowiny
15 dag pieczarek
ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj posiekane pieczarki i smaż przez ok. 10 min. Mięsa mielone wymieszaj z jajkiem i zmiażdżonym czosnkiem, dodaj je następnie do cebuli z pieczarkami. Z powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rumiano z obu stron.