Niektóre produkty wpływają korzystnie na naszą utratę wagi, ich magiczne formuły przyspieszają metabolizm oraz spalanie tłuszczu. W połączeniu z aktywnością fizyczną i regularnymi posiłkami mogą zdziałać cuda. Poznaj 5 sekretnych składników, dzięki, którym zyskasz smukłą sylwetkę.

Kurkuma – dzięki jej właściwościom, przyspiesza nasz metabolizm oraz trawienie, ogranicza także rozwój komórek tłuszczowych. Więcej  na jej temat dowiecie się z artykułu http://kosmetykofanki.pl/2015/08/09/kurkuma-7-powodow-dla-ktorych-powinnas-wlaczyc-ja-do-swojej-diety-i-pielegnacji/.

Jagody- zawierają przeciwutleniacze, które wspierają przemianę materii, chronią także naczynia krwionośne przed odkładaniem się złogów cholesterolu. Są cennym składnikiem, który zawiera bardzo małą ilość kalorii dostarczając tym samym duże ilości witamin i minerałów.

owoce1

Jajka – dzięki dużej ilości białka i tłuszczu dają uczucie sytości na dłużej. Są nisko kaloryczne średnie jajko ma ok.70 kcal. Zawierają łatwo przyswajalne witaminy m.in. A,D,E i K oraz cenne pierwiastki np. potas i magnez. Jajka najlepiej spożywać rano, dzięki czemu unikniemy w ciągu dnia napadów głodu.

Jogurt grecki- jest bogaty w dużą ilość wapnia, poprawia trawienie oraz zawiera korzystne dla naszego organizmu probiotyki, które są sprzymierzeńcem naszej diety. Jogurtem greckim zastąp majonez bądź śmietanę, spożywaj go także jako śniadanie z pełnymi ziarnami zbóż.

Brokuły –   jest jednym z najwartościowszych warzyw. W smaku przypomina trochę kalafior, z którym jest spokrewniony. Brokuł ma bardzo wysoką wartość odżywczą i smakową. Zawiera substancję antyrakową – sulforaphan. Zawierają bardzo mało kalorii a tym samym dostarczają do organizmu dużą ilość białka i błonnika.

Burak liściowy – o jego właściwościach odżywczych  decyduje duża zawartość białka, soli mineralnych, głównie żelaza i wapnia oraz witamin: B­1, B2, PP, C i prowitaminy A (karoten). To cenne warzywo jest szczególnie zalecane w odchudzaniu, ponieważ oczyszcza i odtruwa nasz organizm z toksyn.

Karczoch – zawiera wiele cennych elementów i witamin (B, C, i prowitaminę A) oraz żółciopędne i żółciotwórczą cynarynę, powodującą przemianę cholesterolu w kwasy żółciowe. Karczochy obniżają poziom cukru we krwi, dlatego są wprost doskonałe dla ludzi chorych na cukrzycę. Ze względu na zupełny brak tłuszczu zaleca się w dietach nisko kalorycznych. Sok ze świeżo ściętego karczocha wzmacnia także włosy.

Wypróbuj powyższych produktów i ciesz się szczupłym ciałem!