Narodowy Instytut Zdrowia w Stanach Zjednoczonych w 2008 roku przyznał dla rośliny Moringa tytuł “Drzewa roku”. Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze przy jej pomocy dawniej leczono około 300 chorób. Moringa jest także środkiem wymiotnym, bakteriobójczym i naturalnym antybiotykiem.

Posiada w sobie bardzo duże ilości składników odżywczych, dobrze przyswajalnych przez nasz organizm. Do głównych właściwości przypisuje się jej wysoką dawkę witaminy C i A. Moringa odznacza się także wysoką zawartością manganu, chromu i boru. W Polsce możemy ją dostać w postaci sproszkowanych lub suszonych liści i tabletek.

Coraz więcej badań wskazuje także na korzystne działanie moringi w profilaktyce cukrzycy. Przeciwwskazaniem do jej spożywania jest ciąża, napar może wywołać skurcze macicy.

Jak stosować?

Należy spożywać maksymalnie 6 gram dziennie sproszkowanych liści (około 2 łyżeczek) maksymalnie przez 3 tygodnie. Potem należy zrobić przerwę.