Nie każda z Nas ma czas, aby spędzać w kuchni godziny na przygotowaniu świątecznych przysmaków, dlatego przedstawiamy przepis na ekspresowe pierniczki, których przygotowanie zajmie Ci max.10 minut + pieczenie 😉

szybkie i zdrowe pierniczki

Składniki na ok. 50 sztuk

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g miodu lub syropu z agawy
  • 140 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przyrządzenia:

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać.
  2. Dodać mokre składniki i wszystko połączyć w jednolitą masę.
  3. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok.4 mm.
  4. Wykrawać z ciasta pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 8-10 minut w temperaturze 180 0C.

Lukier :

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
  • ½ szklanki wiórek kokosowych

Sposób przyrządzenia:

  1. Cukier puder dobrze wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Udekorować pierniczki lukrem polewając lukrem i posypując wiórkami kokosowymi.