W ostatnim czasie gluten zyskał sporo przeciwników, modna dieta bezglutenowa stała się sposobem na zachowanie zdrowia, szczupłej sylwetki i urody. Czy zawsze jednak gluten wpływa na nasz organizm źle? Czy korzyści płynące z wykluczenia tego składnika z naszej diety są odczuwalne dla wszystkich? Sprawdź najpopularniejsze mity na temat glutenu oraz poznaj prawdę !

MIT nr 1 Nadwrażliwość na gluten związana jest z modyfikowaną genetycznie pszenicą.

PRAWDA Genetycznie modyfikowana pszenica nie jest uprawiana na szeroką skalę w Polsce, dlatego nie jest ona odpowiedzialna za występowanie nietolerancji glutenu.

MIT nr 2 Zboża takie jak jęczmień i żyto również zawierają gluten

PRAWDA Białko zawarte w tych zbożach jest podobne w budowie do glutenu jednak nie potwierdzono w żadnych badaniach, że ma taką samą strukturę jak on. Należy wykluczyć te zboża przy celiakii ze względu na brak dokładnych badań w tym zakresie i możliwych negatywnych skutkach występujących po spożyciu tych zbóż przez chorą osobę

MIT nr 3 Celiakia to alergia pokarmowa

PRAWDA  Jest to choroba immunologiczna o podłożu genetycznym, która trwa przez całe życie i nie jest wyleczalna. W organizmie chorego człowieka na celiakie po spożyciu pokarmu zawierającego gluten dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Jedyną formą leczenia w przypadku tej choroby jest ścisła dieta bezglutenowa stosowana przez chorego przez całe życie.

MIT nr 4 Dieta bezglutenowa jest dobra dla każdego

PRAWDA  Stosowanie diety bezglutenowej przez osobę zdrową nie przynosi większych korzyści a może prowadzić tylko do niedoborów żywieniowych oraz wiązać się z dużo większym wydatkiem. Żywność bezglutenowa jest pozbawiona niektórych składników mineralnych takich jak np. żelazo niektóre witaminy zawierając przy tym większe ilości cukru i tłuszczu . Jest również zazwyczaj dużo droższa niż normalne produkty.